Петък, 19 Юли 2024
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

Обявление Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Петък, 13 Май 2011г. 09:23ч.

ФОНДАЦИЯ “ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО – БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”ИНФОРМИРА ГРАЖДАНИТЕ НА ОБЩИНА ПЕЩАРА, ЧЕ НА 15 ЮНИ 2011 Г. ПРЕДСТОИ ОТКРИВАНЕ НА ПРОЦЕДУРА ПО ПРОГРАМА “ПОДКРЕПА ЗА ВНЕДРЯВАНЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ В МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ”

Програмата предвижда финансиране до 50 % от разходите за внедряване на мерки за енергийна ефективност, включващи обновяване

на общите части на многофамилни жилищни сгради, ремонт на покрив, външна топлоизолация на фасадни и калканни стени, подмяна на дограма, ремонт на стълбищни клетки, външни и вътрешни коридори, входни врати и площадки, асансьори, вертикални инсталационни щрангове на електрическа, ВиК и отоплителна инсталации. За да кандидатствуват за финансиране, собствениците на етажна собственост трябва да знаят следното:

1. За програмата не може да кандидатства отделен вход или част от блока. Кандидатствуването може да стане за цял блок или част от блока, ако той е отделен на фуга от съседен блок или секция на блок.

2. Необходимо е да се проведе общо събрание на собствениците на етажна собственост за блока, който ще се обновява / санира / и да се вземе решение за участие в програмата. Решението трябва да е подкрепено от минимум 67 % от собствениците на етажна собственост. Тези 67 % не са броя собственици, а притежателите на 67 % от собствеността на сградата. Решение могат да взимат само реалните собственици, съгласно документ за собственост.

3. След постигане на 67 % съгласие от собствениците на етажна собственост, трябва да се регистрира сдружение на собствениците на етажна собственост. То се регистрира по приетия наскоро „Закон за управление на етажната собственост”. Сдружението се регистрира в съда. Сдружението е юридическо лице, създадено по реда на Закона за управление на етажната собственост.

4. За да се получи финансиране по програмата, трябва да се подготвят определени проекти, както следва: • Архитектурно заснемане на сградата • Конструктивна експертиза • Заснемане на съществуващите инсталации • Проект за енергийно обследване на сградата • Изготвяне на технически проекти с подробни количествено стойностни сметки

5. Пълният набор от документи, заедно с проектите се внасят в регионалното представителство на програмата за одобрение – териториалното звено на МРРБ в гр. Пазарджик, ул. “Гурко” № 3А, ет. 3.

6. Финансиране на проекта За подготовката на необходимата документация ще са необходими ориентировъчно средства в размер от 200 до 500 лв., които средства трябва да се осигурят от всеки собственик на апартамент / или друго помещение / в сграда в режим на етажна собственост. За изпълнение на строителството ще са необходими ориентировъчно от 5 000 до 10 000 лв. за всеки собственик на апартамент, в зависимост от предписаните мерки за енергийна ефективност, отразени в проекта. Напомняме, че 50 % от тези разходи ще се поемат от програмата. В много блокове има собственици, които са си сменили дограмата и са си направили външна топлоизолация. Тези подобрения ще се оценят от инспектиращата фирма, извършваща енергийното обследване и ако те отговарят на изискванията ще се приспаднат от стойността на бъдещото строителство.

 Експертите на фондация „Гражданско общество – България в Европейския съюз” могат да отговарят на зададените от Вас въпроси на електронен адрес: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. и на тел. : 0878 643841

 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069