Четвъртък, 25 Апр 2024
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

Шофирай безопасно Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Сряда, 22 Август 2012г. 09:15ч.

10-те златни правила „Шофирай безопасно” на Международната автомобилна федерация /ФИА/. Правилата за безопасно движение са съставени от автомобилисти от цял свят с богат дългогодишен опит

1. БЪДИ ВНИМАТЕЛЕН! – Специалистите твърдят, че в световен мащаб говоренето по мобилен телефон при шофиране се равнява на опасност от ПТП след употреба на алкохол със съдържание в кръвта от 0.08 до 0.09 промила. Проучване във Великобритания сочи, че отклоняване на погледа на водача от пътя само за 2 секунди, значително увеличава опасността от ПТП. Когато се шофира едновременно с това се изпраща SMS, рискът за произшествие се увеличава 23 пъти. Около 30% при подобни случаи водачите несъзнателно напускат избраното от тях платно на пътя и възможността за неправилна маневра се увеличава със 140%.
2. ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА! – Статистиката сочи, че повече от 30% от общите жертви при ПТП на пътя са младите хора – приблизително по 1000 души на ден в целия свят. Опасността от произшествие значително нараства, когато се слуша музика със слушалки в ушите и когато се пресича. Вашето движение на пътя и улицата като шофьор или пешеходец е образец за младите хора.
3. СПАЗВАЙ СТРИКТНО ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ! – В България е значителен броят на ПТП, при които загиват пешеходци. Средноевропейската статистика сочи, че новите водачи са отговорни за 17% от ПТП, а мотоциклетистите с по-малко от 2 годишен опит – за почти 30%.
4. УМОРАТА – ВРАГ НА БЕЗОПАСНОТО ШОФИРАНЕ! – Умората е сериозен враг на безопасното шофиране. Статистика показва че 41% от анкетираните признават, че са заспивали на волана, 26% от призналите си за заспиване водачи са изпадали в това състояние между 12:00 и 17:00 часа . Парадоксът е, че този брой е по-голям от заспалите между полунощ и 06:00 сутринта! Другият парадокс е, че мъжете (52%) по-лесно заспиват на волана от жените (30%). Когато усетиш умора, веднага спри за кратка почивка!
5. ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ! - Необходимостта от поставянето на предпазни колани и детски седалки не се нуждае от доказване. Предпазните колани повишават шансовете да се оцелее от ПТП до 60%. Факт е, че седящите отзад пътници, които не ползват предпазен колан, са 3 пъти по-уязвими на нараняване или смърт, отколкото пътници с поставени колани. 90% от нараняванията могат да бъдат избегнати, ако детските колани се използват правилно и се използват подходящи детски седалки.
6. СПАЗВАЙ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА СКОРОСТТА! – Статистиката показва, че в нашата страна най-много произшествия стават поради несъобразена и превишена скорост. Винаги трябва да се шофира със скорост, съобразена с пътя, движението и атмосферните условия. Скоростта трябва да бъде такава, че да разреши спиране навреме и на безопасно разстояние. Световният шампион от Формула 1 Дейман Хил казва: “Колкото е по-голяма скоростта, толкова е по-голям рискът за живота!”
7. НЕ НА АЛКОХОЛА И УПОЙВАЩИТЕ ВЕЩЕСТВА! – През последните 10 години в България са станали над 4000 тежки ПТП в следствие на употреба на алкохол, в които са ранени над 5000 човека и загинали над 500 наши деца, родители и приятели. Тревожно е и нарастването на произшествия след употреба на упойващи вещества и наркотици в целия свят. По данни на международните организации още през 2003 година, 7% от смъртните случаи на пътя са били причинени от наркотик.
8. ВИНАГИ ПОЛЗВАЙ КАСКА! – Статистиката показва, че в световен мащаб чувствително се увеличава броят на мотоциклетистите и мотопедистите, като в най-голяма степен това са отнася за развиващите се страни. България няма да остане настрана от тази тенденция, като се има предвид сериозното нарастване на цените на горивата. У нас има много примери на тежки произшествия с участие на мотоциклетисти. Проблема за безопасността на движение е двустранен: както за водачите на автомобили, така и за мотоциклетистите.
9. ГРИЖИ СЕ ЗА АВТОМОБИЛА СИ! – Гумите осъществяват контакта на МПС-то с пътното платно с общо площ малко по-голяма от четири човешки длани. Подбирайте най-доброто от различните видове гуми от гледна точка на безопасност, издържливост и разбира се цена. 60% от всички гуми, с които се движим по световните пътища са недостатъчно напомпани. Това намаля стабилността на автомобила, особено в случаите на внезапна маневра. Увеличава се риска от аквапланинг, намалява се живота на гумите и увеличава разхода на гориво. Проверявайте гумите един път месечно, когато са студени, тъй като горещата гума ще покаже 0,2 бара повече отколкото в студено състояние. Задължително през определен период е и проверката на спирачната уредба, ходовата част и светлините, чиито неизправности могат да имат фатални последствия на пътя.
10. БЪДИ ЕТИЧЕН И ТОЛЕРАНТЕН! – Според проучване във Великобритания, 65% от запитаните са признали, че са проявявали заплашително поведение спрямо другите участници в движението. Шокиращо е, че значителна част от тях (77%) не виждат нищо лошо в това! Друго проучване показва, че 1/3 от смъртните произшествия се дължат на “пътна раздразнителност и агресия”. В крайна сметка съветът е много прост: карай бавно, поеми дълбоко дъх и се наслаждавай на пътя, спазвайки правилата и пътувай в пълна безопасност.

 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069