Събота, 20 Апр 2024
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

Самостоятелна изложба-живопис на пещерския художник Илия Тончев Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Четвъртък, 17 Март 2005г. 14:04ч.
В престижната галерия ?Ромфея?, Пловдив на 16 март от 18 ч. бе открита самостоятелна изложба-живопис на Илия Тончев.
Изложбата откри Нейчо Дойчев ? директор на Художествена галерия ?Станислав Доспевски?-Пазарджик... В престижната галерия ?Ромфея?, Пловдив на 16 март от 18 ч. бе открита самостоятелна изложба-живопис на Илия Тончев.

В ляво - Илия Тончев, в дясно - Нейчо Дойчев


Изложбата откри Нейчо Дойчев ? директор на Художествена галерия ?Станислав Доспевски?-Пазарджик. Пластичния език на автора изразява земя и природа, от другата страна са вещите във формата на селски къщи. Това е така, защото Илия е израснал в селото, първите му и най-силни впечатления са от земята и природата, това е неговата душа. И това откриваме във всеки от представените 36 пейзажа.


При откриването присъстваха зам.-кмета на Пещера Николай Зайчев, много приятели и колеги на автора, ценители на изобразителното изкуство.


Любителите на живописта могат да посетят изложбата на Тончев в ?Ромфея? до 16 април.


"Илия Тончев е роден през 1957 г. в село Радилово, община Пещера. От 1978г. работи и твори в Пещера. Член е на СБХ-София, на Групата на Пазарджишките художници и на Клуба на художниците в Пещера. Наричат го пазарджишки или пещерски художник, но сам той се определя като художник от село Радилово и това се отразява в пасторалните му композиции.
Тончев има повече от 16 самостоятелни изложби в София, Пазарджик и Пловдив, повече от 10 в Пещера.
Изложбата в ?Ромфея? е второто му самостоятелно участие в Пловдив.
 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069