Сряда, 29 Май 2024
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

Научно практическа конференция във връзка с 165 години от рождението на Димитър Горов Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Петък, 29 Април 2005г. 14:03ч.
Културните празници в чест на Деня на Пещера ? 6 май, вървят във възходяща градация. И най-важното - в тях се включват и най-младите жители на града ни-учениците... Основно училище ?П.Р.Славейков? организира и проведе Научно практическа конференция във връзка с 165 години от рождението на Димитър Горов. Кой е Димитър Горов?
Димитър Иванов Горов е роден в Пещера на 28.VІ.1840г. Учил в Гръцкото училище в Пещера, осъзнал необходимостта от изучаване на родния език, той емигрира в Браила а по-късно и в Гюргево при сестра си Султана и брат си Георги, където учи в български училища. Буден, интелигентен, с възрожденски патриотизъм, той започва работа, замогва се, и се утвърждава като уважавана личност от румънските власти. Тук за първи път се среща с Христо Ботев, запознава се с легендарната баба Тонка, става близък приятел и съратник на сина и Никола Обретенов. През 1874г. се оженва за сестрата на Иван Кънчев-Иванка Кънчева. Кумуват му именно баба Тонка и Никола Обретенови. Подпомага със средства и участва в създаването на БРЦК в къщата на Любен Каравелов, а след създаването на Гюргевския революционен комитет, поема на свой издръжка ?хъшовете?. Отговорник за тайната поща, на негов адрес се получава пощата и пратките с оръжие. Заедно със съпругата си се качва на кораба ?Радецки?. По време на Руско-турската Освободителна война той е разузнавач и преводач заедно отново със съпругата си. Умира твърде млад в град Трявна на 07.12.1881г. е предаден на Захари Стоянов.


Конференцията наистина бе тържествена, залата на Общинския съвет ? пълна. Единадесет ученици, облечени в изящни бели ризи, развълнувани, но радостни, заели местата на официалната трибуна, един подир друг проследиха пътя на великия пещерец, Димитър Горов ? Банкерът на хъшовете. От началото на неговия прославен род, връзките му с Ботев и Левски, участието му в Освободителната война и дейността му след Освобождението.
Така пещерските ученици от ОУ ?Петко Славейков? на практика показаха, че работят за имиджа на своя прекрасен роден град, в прослава на традициите.

 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069