Сряда, 06 Дек 2023
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

ДА ВЪРНЕМ УСМИВКАТА НА ДЕЦАТА Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Петък, 22 Юли 2005г. 16:40ч.
Под това мото в ОУ ?Петко Славейков? се състоя среща на проф. Емилия Василева, декан на факултета по Педагогика при ?Св.Климент Охридски?, с директори и учители от Община Пещера, на която се постави началото на Център по хуманна педагогика, като част от учредения по-рано Международния център ?Хуманна педагогика?. Град Пещера е един от петте града в страната и първи в областта ни, където се поставя началото на този център. Изтъкнатата педагожка от Софийския университет се придружаваше от г-жа Мария Точкова, старши експерт ?Начално образование? при РИ-Пазарджик, която именно е предложила Пещера като пилотна община в областта ни, с любезното съдействие и домакинство на г-жа Красимира Стоименова, директор на Дирекция ?Образование?.
Проф. Василева определи тази среща като нестандартна, на принципа на доброволността и изнесе 50 мин. академично слово с многобройни причти и метафори. Основната цел на този център е разпространяване и утвърждаване на хуманистичните идеи на педагогическото познание, професионалното израстване на учителя за една промяна на децата с оглед оформяне на духовната им същност. За да ценят добротата и красивото в живота, за да променят света към доброто. Проф. Василева наблегна на три постулата и три страсти у децата, като нова систематика в педагогиката, синхронизирани със съвременния процес на обучение, за да се провокира ново мислене на учителя.
Значително място бе отделено на руския академик с грузински произход Амонашвили, основоположник на Международния център, безспорен пионер в тази област, по твърдение на г-жа Василева.
Г-жа Мария Точкова не пропусна възможността да препита пещерските учители. На всеки един бе даден за решаване в рамките на три минути психологически тест с цели 21 въпроси. Учителите не посрамиха областната си шефка.
 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069