Събота, 20 Апр 2024
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

Отличие „Най-зелена община“ на 2015 Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Четвъртък, 04 Февруари 2016г. 21:45ч.

 Община Пещера спечели приза „Най-зелена Община“ на 2015 г. в конкурса на „Екопак България“. Наградата от 15 000 лв. ще бъде използвана за реализиране на отличения проект за опазване и популяризиране на системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в града.
Еко проектът на Община Пещера спечели в категорията „Средна община“ с резултат 414 точки при максимален брой 480 точки. Проектите бяха оценени от експерти в разделното събиране на отпадъци (Екопак България), независими експерти в областта на управлението на отпадъците от опаковки (Денкщат България) и експерти в организирането и провеждането на информационни кампании (V+O Communication).
Проектът на Община Пещера включва опазване на цветните контейнери за разделно събиране чрез система за видеонаблюдение и популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки чрез информационни кампании. Посланици в кампаниите ще бъдат децата на Пещера, които ще изработват и раздават полезни 3-D материали с вложени в тях еко послания.
В първото издание на конкурса „Най-зелена община“ се включиха 24 общини-партньори на Екопак от цялата страна. Целта на надпреварата е да отличи, както добрите еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение на общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира за ползите от него. Наградите, осигурени от „Екопак България“, ще финансират зелени и устойчиви проекти с обществено значение за всяка община.
„Надяваме се през тази година в надпреварата да се включат повече общини. Скоро ще обявим новите условия за участие на сайта на конкурса. Целта на инициативата “Най-зелена община“ е да подпомогне общините в дейностите и проблемите свързани с управлението на отпадъците, като финансира проекти, които ще намалят депонирането на отпадъците и ще повиши тяхното рециклиране и повторна употреба. Проекти, които на местно ниво ще подобрят работата на системите за разделно събиране и повишат активността на гражданите. Ние сме верен партньор на българските общини и заедно работим в посока да бъдат градовете ни по-чисти и по-зелени“, заяви по време на награждаването Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България.
За „Екопак България“:
„ЕКОПАК България“ АД e организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, която организира и обслужва системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 70 български общини.
Нашата мисия е да oползотворяваме отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата, да се грижим за чистотата на българските общини и да бъдем техен партньор в дейностите по управление на отпадъците.

01 Nagrada Nai zelena obshtina 2015

Изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев връчва наградата на кмета на Пещера г-н Николай Зайчев.

02 3D suveniri detsa Peshtera

Децата на Пещера ще изработват сувенири от био разградими материали, с еко послания. Това е част от наградения проект на Община Пещера, за който тя спечели финансиране в конкурса на Екопак „Най-зелена община“ на 2015 г.

 

 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069