Четвъртък, 30 Юни 2022
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

Чествания-21 януари-Денят на родилката-Бабин ден Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Вторник, 23 Януари 2007г. 12:08ч.
Народният празник Бабин ден и неговият съвременен аналог Денят на родилната помощ се честваха на 21.І и в Пещера.
В неделя 21 януари от 10.30 часа в АГ отделение МБАЛ"Проф.д-р Димитър Ранев" целият екип от акушеро-гинeколози и н-к АГ отделение д-р Лазаров, с любезното участие на 10 акушерки вече не практикуващи , се проведе ритуала-Поливане. Кърпи и цветя за 10 акушерки.
Кмета на Община Пещера г-н Стелиян Варсанов изпрати Поздравителен адрес до д-р Лазаров н-к АГ отеление МБАЛ"Проф.д-р Димитър Ранев", предоставен от зам.кмета г-н Николай Зайчев.
В читалище "Развитие" от 11.00 часа продължи честването на празника с Поздравителен концерт.

Поздравителен концерт с чудесните изпълнения на: хора на пенсионера, група за стари градски песни към читалище"Развитие" и певческа група"Теменуга", създадоха тържествено настроение за този чудесен празник.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС:

До
Д-р Лазаров
н-к АГ отделение-МБАЛ
”Проф.д-р Димитър Ранев”
гр.Пещера


УВАЖАЕМИ Г-Н ЛАЗАРОВ,
УВАЖАЕМИ АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОЗИ,

Честит ден на родилната помощ
21 януари!

Поздравявам Ви най-сърдечно с Вашият празник!
Приветствам Ви, за силният Ви характер, съчетан с огромни умения и заслуги, спомагащи за раждането на нов живот!
Като Кмет на Община Пещера и като неин гражданин, за мен е чест да приветствам Вас и Вашият екип , с най-искрени пожелания, за дълъг живот, крепко здраве, радост и щастие!

КМЕТ НА ОБЩИНА ПЕЩЕРА:

21.01.2007г. /СТЕЛИЯН ВАРСАНОВ/
гр. Пещера


Допълнителна информация за Бабин ден:
В миналото Бабин ден се е празнувал на 8.І. Той е традиционен празник в чест на жените-акушерки. В ранно утро всяка жена отива в дома на бабата, която й е помагала при раждане. Полива й ритуално вода да си измие ръцете, подава й сапун и нова кърпа. Бабата тръска водата от ръцете си и нарича да се раждат толкова деца, колкото са капките. Сетне закичва невестата с босилкова китка, вързана с червен вълнен конец. На китката има и златна паричка. На обяд тя кани всички жени у дома си на богата трапеза. Всяка майка носи варена кокошка, баница, погача, бъклица с ракия и вино. Жените пеят и играят хора под съпровод на музика. Устройват си шумна веселба, като нахлузват на врата на бабата наниз от червени люти чушки. След гощавката, заедно със съпрузите си, качват бабата на двуколка или шейна и я водят на чешмата или на реката. Там я изкъпват - за здраве и плодородие.
 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069