Четвъртък, 18 Юли 2024
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

3-ти март- Национален празник на Република България Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Вторник, 06 Март 2007г. 13:44ч.
Националният празник на Република България-3-ти март, бе отпразнуван на пл."България"в гр.Пещера от 11:00 часа в присътвието на много граждани, като за доброто празнично настроение се погрижиха от ансамбъл "Славейче" с прекрасни изпълнения на песни и танци.
Кмета на Община Пещера г-н Стелиян Варсанов поздрави своите съграждани послучай Националния празник на Република България -3-ти март.
Уважаеми дами и господа,
Уважаеми съграждани,

В богатия исторически календар има много ярки дати, които ни дават национално самочувствие, изпълват ни с национална гордост.
Без съмнение една от най-ярките дати в новата българска история е трети март. Трети март възстановява прекъснатата от векове държавна традиция.
Най-вярна е оценката на големия изследовател на българското Възраждане проф. Николай Генчев. “Няма друг ден, казва той, в който българското национално самосъзнание да е получавало такъв триумф, българското национално развитие да е получавало такава перспектива, българското национално битие да е получавало такова утвърждаване”.
Но 3 март, дами и господа, е и денят на българската признателност към освободителите, с гордост искам да спомена и за руският капитан Сафонов, отдал живота си за Пещера и пещерци.Няма по-голям капитал за една нация от паметниците на признателност и почит, паметниците, които напомнят за страданието и подвига, паметниците, по които една нация съизмерва своя духовен ръст, своето величие.
В ден като днешния не просто отдаваме признателност, но и се опитваме да осмислим уроците на историята. Затова свеждаме чела в знак на признателност към поборниците, към мъчениците на майка България. И го правим, за да си дадем сметка, че българският народ не остана пасивен свидетел на събитията. Българското освобождение не беше дочакано, то беше-извоювано.
Всичко това стана, защото нашите предци осъзнаваха добре едно от основните послания на Апостола на българската свобода Васил Левски – «всичко зависи от нашите задружни усилия, срещу които не може да противоостои и най голямата стихия ».
Да сведем глави, за да изправим своя национален и духовен ръст с онзи забележителен призив на Апостола “Да живее, България!”

ЧЕСТИТ ПРАМНИК!!!

03.03.2007Г.
ГР.ПЕЩЕРА

КМЕТ НА ОБЩИНА ПЕЩЕРА: / СТЕЛИЯН ВАРСАНОВ/

 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069