Понеделник, 27 Май 2024
Вие сте тук: Начало Начало Архив Новини

Архив НОВИНИ

Събитие, което със сигурност ще остане в историята на града ни със своята значимост и мащабност Печат Е-поща
Новини, обяви, конкурси - Новини
Вторник, 15 Май 2007г. 18:44ч.
Днес станахме свидетели и участници в първата копка на обект, чрез който Изпълнителна агенция „Пътища” ще започне рехабилитация и инженеринг на път ІІ-37 Пазарджик-Доспат в участъка от пещерския разклон за Пловдив и Пазарджик до изхода на Батак за Превала. Предвижда се цялостна подмяна на пътната настилка, изграждане на нов мост над река „Стара река” на изхода на Пещера, укрепване на мост на пътя Пещера-Батак и изграждане на множество подпорни стени по поречието на реката.
Цялостната стойност на проекта е 17 690 000 лв., от които 840 хил. за Пещера, 590 хил. за този мост, 12 мн. И 170 хил. за трасето Пещера-Батак и в гр. Батак 723 хил. лв. Сумата включва и средства за инженеринг.

Във връзка с изграждането на този обект Община Пещера предвиди средства за цялостна подмяна на водопровода и отклоненията към имотите по ул. „Михаил Такев”, изграждане на канализация в района на ритуалната зала и изграждане на изцяло нови тротоари.

В този ден, за да споделят радостта ни тук присъстваха:

- Заместник министърът на транспорта – Георги Петърнейчев,

- депутатът Костадин Кобаков

- Зам. изпълнителният директор на Фонд Републиканска пътна инфраструктура

Инж. Живко Недев

- Областният управител - Ангел Чолаков

- Зам. областни управители Иван Аврамов, г-н Хамза, Слави Генов

- Кметът на Община Пещера – Стелиян Варсанов и

- Председателят на ОбС Пещера – Анастасия Младенова

- Кметът на Община Батак – Петър Паунов

- Кметът на Община Септември – г-н Стойчев

- Кметът на Община Велинград – Стоян Дулев

- Изп. директор на Винпром „Пещера” – Иван Папазов

Първата копка направиха - Заместник министърът на транспорта – Георги Петърнейчев и Изп. директор на Пътища АД и сдружения г-н Палев /изпълнител на обекта/.

Слово на Кмета на Община Пещера г-н Стелиян Варсанов

Уважаеми г-н Петърнейчев,
Уважаеми г-н Недев,
Уважаеми г-н Кобаков,
Уважаеми г-н Чолаков
Уважаеми госпожи и господа,


Повод за тази среща днес, и на това място, е стартирането на един голям проект, касаещ пряко инфраструктурата на нашата община и транспортните комуникации в областта, а именно – рехабилитация и инженеринг на част от пътя Пазарджик – Пещера – Батак – Доспат.
Тук, на това място, при стария мост на Стара река, изхода на Пещера за Батак, ще се строи нов мост и тук правим първата копка.
С рехабилитацията и реконструкцията на това направление се решават сериозни инфраструктурни проблеми и на града Пещера.
Известно е, цялото гражданство очаква с интерес цялостната промяна, свързана с реконструкцията на ул. „Михаил Такев” изразяваща се в подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, а подземните електрически и кабелни комуникации ще създадат условия за оформяне на транспортното платно и пешеходните тротоарни площи, които ще бъдат приспособени за ползване и от хората с увреждания.
Стойността на целия проект е 17 милиона лева, а в частта на гр.Пещера е 2 милиона лева.
Всички добре разбираме, че с изпълнението на този проект се създават условия за пълноценно използване на още един коридор за връзка със съседна Гърция и като страни членки на Европейския Съюз ще способстваме за обогатяване на междусъседските отношения.
А за да се случи това, днес отправям думи на благодарност персонално към г-н Петърнейчев, който сполучливо успя да създаде условия за реализирането на този проект.
Веднага искам да добавя, че това, на което днес слагаме началото изисква да насочим вниманието на всички гости, на нас, като Общинска администрация към практическото реализиране и на проекта за околовръстния път. В мен като кмет на общината съществува пълното убеждение, че в най – скоро време ще правим копка за слагане начало на работата и по проекта за околовръстния път.
Още веднъж благодаря на всички гости и да е успешно новото строителство.

 


ГОРЕЩ ТЕЛЕФОН
035062216
0893532069